Det kunde varit värre🙀

Toxisk positivitet

En artikel i Må bra om toxisk positivitet fick mig att fundera på följande kombo: viljan att vara mer positiv utan att vara toxiskt positiv.


Den balansen tyckte jag själv var knepig för ett antal år sedan. Jag trodde att man kunde tänka sig till positivitet och jag blev en aning toxiskt positiv. ”Tänk positivt i stället!” (den har jag garanterat gjort mig skyldig till även på senare år.)Vad är toxisk positivitet?

Det är när du minimerar, trycker bort eller förnekar negativa känslor hos dig själv och andra.


Kanske säger du “Vilken tur att det inte blev värre”, till någon som har brutit benet och gråter över smärtan. Eller så säger du till dig själv att det inte var så farligt när du själv är med om något, som ett jobb du verkligen ville ha och inte fick.


Du vill uppmuntra eller lugna. Eller så försöker du ersätta negativa tankar med något positivt varje gång det negativa poppar upp. Det var ungefär så jag testade att göra när jag skulle tänka mig till positivitet.


Då är det lätt att missa att de jobbiga känslorna också har en plats. Vi låter inte oss själva, eller den andra personen, känna känslorna när ”Det var för det bästa.”


Uppmuntran och positivitet är därför inte alltid det bästa receptet för att möta känslor som sorg, ilska eller ledsamhet. Stoppar vi våra negativa känslor kan vi börja sluta oss kring det som är jobbigt.


Ok. Den greppar vi (i alla fall teoretiskt). Och vi har lärt oss att i vi kan öva oss att möta våra känslor i mindfulness.Kan du vara mer positiv utan att vara toxiskt positiv?

Vissa av oss har en mer negativ grundinställning till livet (läste jag i en nyhet från Karolinska institutet och de borde ju ha pejl på läget).


När du har en mer negativ grundsyn hjälper det dig att jobba med din självbild och inställning till livet för att den ska vara mer positiv “på rik’t”. Det är det du gör när du tränar mentalt. Det är inte bara en påtvingad positivitet.


Att ersätta toxisk positivitet med att tillåta sina känslor, utesluter alltså inte längtan efter mer positivitet i livet. Det blir så mycket lättare och (och roligare!) att leva med en positiv inställning.


Tryck alltså inte undan dina känslor. Låt dem få finnas. Förbättra samtidigt din självbild och attityd för att finna mer glädje i livet. Själv tränar jag på det och möter utmaningar och framgångar. Så som livet är.Var befinner du dig?

Vad sägs om att i dag fundera på de här två frågorna:


– På vilket sätt möter du dina negativa känslor idag?
– Hur ser din självbild ut?


När du sätter ord på dina tankar rör du dig framåt i i din utveckling.Mer om din självbild

Vill du läsa fler tankar om att utveckla din självbild för att vara lugnare och tryggare även när din hjärna ser hinder? Se då till att få Huvudsakligen i din mejllåda varje vecka.Extra: Utveckla en tryggare självbild

I programmet Samling i tankestudion utvecklar du din förmåga att vara ett lugnare och tryggare du.


Programmet startar 2-3 gånger per år. Läs mer om Tankestudion och ställ dig på kölistan för programmet så du kan vara med nästa gång det startar.

Den här webbplatsen använder cookies för att analysera trafik och mäta effektiviteten i kampanjer. Läs vår cookie-policy för att lära dig mer om cookies och hur du inaktiverar dem. Genom att klicka på "Stäng och acceptera" godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer