Olika typer av mål

Resultatmål, delmål och processmål

Det finns olika typer av mål och det kan ibland vara förvirrande att skilja på dem. Här försöker jag reda ut resultatmål, delmål och processmål på en övergripande nivå och använder ett eget mål som exempel.Resultatmål – det utfall du vill ha

Börja med att sätta upp det resultat du vill komma till, på ungefär ett års sikt. Kortare eller längre är helt ok.


Ett resultatmål är alltså inte hur du gör något. Resultatmål är dit du vill nå när du har gjort något. Jämför det med att spränga målsnöret efter ett lopp. Du hade satt ett tidsmål för loppet och klarade det. Det kan vara att må på ett särskilt sätt, hålla ett föredrag för 100 personer eller nå ett intäktsmål i siffror.Jämför dig med dig själv.

I stället för att sätta ett resultatmål som jämför dig med andra, jämför dig med dig själv. Bli inte världsbäst, utan beskriv i stället vad det är som karaktäriserar det du kallar världsbäst. Ersätt att du ska vara rankad etta i ett spel med hur många poäng DU ska ta. Det poängantal du satt som mål kan innebära att du blir etta.


Jag har satt upp ett mål att jag vill åka nio mil på längdskidor innan slutet av maj. Träningsmål ska vara överkomliga för mig så jag har satt ett rimligt mål. Annars gör jag det inte. Tidigare har jag varit på smått dåligt humör när jag släpat mig fram på längdskidor en gång om året. En jämförelse med kapten Haddock är inte helt fel. Därför är många antal mil inte viktigast. Den siffran satte jag för att ha ett tydligt resultat att sikta mot, och den tar mig ut i spåret.


Vinter, kvinna i mössa och buff.
Årets första skidtur.

När du sätter mål, fundera om du vill utmanas mycket eller om du vill ha mål som du vet att du kan uppnå? Det kan vara olika på olika områden. Sätt upp mål som är rimliga för dig och som motiverar DIG. Vi triggas av olika utmanande mål.Delmål är milstolpar på vägen

Så du har nu satt upp ditt mål. Ju längre fram slutmålet är, desto smartare är det att sätta delmål på vägen. För att du ska känna att du faktiskt rör dig framåt.


Om du vill nå ett visst ekonomiskt mål kan du bryta ner det i delar. 100 000 kronor kan brytas ner i en mindre summa varje månad. Du som ska hålla ett föredrag väljer att prata inför 10 personer som delmål eller att spela in dig själv när du testar ditt föredrag.


Mina delmål på väg till slutmålet anger antalet mil jag ska ha åkt vid vissa tidpunkter fram till maj. Det blir ett sätt av beta av det totala antalet mil.På vägen mot mål och milstolpar

På vägen till dina milstolpar och ditt resultatmål – vad gör du då och hur gör du det?


Aktiviteter

Det enklaste är troligen aktivitetslistan med det du ska göra inför föreläsningen. Du som har ett ekonomiskt mål kan till exempel bestämma vilka marknadsföringsaktiviteter du ska göra inför att din kurs startar.


I min skidvärld ska jag åka ett varv i skidspåret en gång i veckan. Ibland kan det bli mer, ibland mindre.


Processmål på väg mot resultatet du önskar

Sätt inte endast aktiviteter på vägen mot målet. Fundera också på hur din process ser ut. Vill du göra det lugnt, roligt, inspirerande på vägen när du jobbar med din föreläsning eller vill du oroa dig för allt som kan gå fel? Du kan bestämma dig för något och träna på det som en del i din process mot målet.


Det är inte särskilt hållbart om du varje vecka tar dig runt skidspåret med Haddock-mässiga bomber och granater. Då blir vägen till målet ganska tråkig. Ett processmål för mig är därför att ta det lugnt i spåret och vara närvarande. Oavsett hur tungåkt det är eller hur många som swishar förbi mig. Då får jag ut mest av min skidåkning.


I processmål är träning (inte bara skidträning) i fokus. Det kan gå upp och ner.Kom ihåg firandet

En grej till. Det är vanligt att glömma att fira när du når dina mål. Kanske än mer vanligt när du når dina delmål. Det känns inte alltid så viktigt. Det ingår ju ändå i jobbet eller det är något du visste att du skulle klara.


Att nå delmål och att fira ger motivationen en extra skjuts för att du ska orka hela sträckan till mållinjen. Så kom ihåg firandet!Sammanfattning

Resultatmål – Vilket resultat vill du uppnå?
Delmål – Vilka milstolpar har du på vägen mot målet?
Aktiviteter – Vilka aktiviteter ska du göra för att nå målet?
Processmål – Hur gör du dina aktiviteter på väg mot målet?


Har du frågor eller funderingar? Skriv dem i kommentarerna nedan.


Tack för att du tog dig tid att läsa.
Åsa

Den här webbplatsen använder cookies för att analysera trafik och mäta effektiviteten i kampanjer. Läs vår cookie-policy för att lära dig mer om cookies och hur du inaktiverar dem. Genom att klicka på "Stäng och acceptera" godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer